Un model de franciza de succes

Francize pentru vremuri tulburi


Francize pentru vremuri tulburi

Tuesday, 1 September 2009


Octavian Stancu a renuntat la job in plina criza, pentru franciza Eco Wash Mobile, test care s-ar putea dovedi insa mai dificil decat MBA-ul pe care l-a absolvit cu brio. Foto Laszlo Raduly


Poate fi criza o oportunitate pentru lansarea sau preluarea unei francize? Evident, un raspuns categoric e greu de dat. Dar cateva exemple ar putea sugera ca, pe unele nise, coordonatele unui astfel de business prezinta si cateva avantaje certe in aceste vremuri nesigure

Cand Octavian Stancu semna contractul de masterfranciza pentru spalatoriile auto mobile Eco Wash Mobile, criza tocmai intra in Romania. Se intampla in toamna anului trecut, pe cand Stancu era Operations Manager pe divizia de Instalatii si Automatizari in Transport din cadrul IMSAT, companie de automatizari industriale. Absolvise un MBA si voia sa demonstreze ca, dupa o perioada indelungata petrecuta in multinationale, poate face ceva si pe cont propriu. Mai ales ca visul de a avea propria afacere l-a avut, dupa cum marturiseste, “dintotdeauna”.

PRETUL UNUI VIS. Dupa o perioada “de setare a businessului la specificul pietei locale” si de parcurgere a programelor de training, Stancu a renuntat definitiv acum doua luni la vechiul job, concentrandu-se exclusiv pe noua sa afacere.

A decis sa investeasca “undeva intre 100.000 si 150.000 de euro” – investitia nefiind finalizata inca – intr-un moment pe care multi il considera neprielnic. Multi ar fi tentati, probabil, sa observe ca trebuie sa ai si o buna doza de curaj ca sa-ti parasesti locul de munca tocmai acum. Dar tanarul businessman are cateva argumente aparent solide. “Miza pe franciza”, spune Raluca Stanciu, de la compania CHR Consulting, “vine odata cu dorinta de a schimba sau de a completa rolul de angajat cu cel de antreprenor precaut, preluand o reteta de business testata”.

Stancu spune ca “situatia economica de care multi se tem a venit si cu avantaje, si anume o mai mare flexibilitate a francizorului in negocierea conditiilor de exclusivitate teritoriala”. 

http://moneyexpress.money.ro/articol_18972_149/francize_pentru_vremuri_tulbu